Kozí farma Úvalno - Šťastné kozy

Kristýna Šťastná, 793 91 Úvalno č.p. 87, tel. +420 774 240 851, e-mail: kristyna@kozyuvalno.cz, IČ: 034 620 30, DIČ: CZ 82 510 348 80


Kozí farma Úvalno - Šťastné kozy
Rodinné Jeseníky

O naší farmě a rodince Šťastných koz

Sídlíme mezi Krnovem a Opavou

 

Naše kozí rodinka sídlí v malé vesnici na Bruntálsku jménem Úvalno, která se nachází mezi většími městy Krnov (10 km) a Opava (20 km).

První stádo v počtu 10 březích koz jsme si dovezli z Horní Bečvy v prosinci 2013. Po prvních měsících jsme si na sebe zvykali a aklimatizace koz na farmě proběhla na jedničku.

Kozí farma se na jaře 2014 z 10 koz rozrostla o 7 kůzlat + 1 kozlíka. Počet 18 členů na farmě Šťastných koz nebyl konečný. Podmínky pro jejich růst jsou skvělé, mají dostatek pastvy, čerstvou vodu k dispozici a zázemí v podobě starající se rodinky Šťastných včetně našich malých tří dcerek, které dávají každé koze jméno. V září 2014 jsme pořídili Miloše, hnědého krátkosrstého plemenného kozla, který se nám postaral o další přírůstky do našeho stáda.

Od té doby se toho u nás na farmě hodně změnilo. Dcery vyrostly, ale ani dospívání jim nezabránilo podílet se na aktivitách kolem farmy, včetně pojmenovávání všech narozených koziček. S rozrůstajícím se stádem rostlo i množství nadojeného mléka a pouze jeho prodej pro nás nebyl dostačující. Proto jsme z málo využívané garáže v roce 2015 vybudovali novou sýrárnu, kterou jsme rok na to zkolaudovali. Nový kabátek nedostala pouze stará garáž, ale i chlév, který jsme upravili tak, aby byly kozy dojeny v tom nejlepším prostředí. Postupně rekonstruujeme i okolí farmy. Nejen pro spokojenost nás, našich koz ale hlavně pro naše zákazníky, kterým se u nás líbí a hlavně jim naše výrobky z kozího mléka chutnají. A právě spokojený zákazník je pro nás hnacím motorem, abychom se dále rozvíjeli.

V roce 2016 nám na pastvě vyrostl sezónní přístřešek pro naše kůzlata, kdy jsou po většinu roku na čerstvém vzduchu.

Nyní v roce 2018 je nás 51 z toho 26 dojných koz, 23 loňských kůzlat a 2 plemenní kozli.

Naši Šťastnou kozí rodinku si můžete prohlédnout v kozí galerii, nebo osobně. Srdečně uvítáme každého, kdo by nás chtěl navštívit. Samozřejmě po předchozí telefonické domluvě z důvodu naší časové vytíženosti. Více inforamcí se dozvíze v záložce Exkurze na kozí farmě

Všechny naše produkty jsou ručně a s láskou dělané pouze z nadojeného mléka našich koz.

 

 

 

 

Proč a jak vznikla kozí farma v Úvalně?

 

Líbila se nám myšlenka vyrábět si vlastní sýry (bez průmyslových dochucovadel a úprav), které ocení nejen naše rodina, ale určitě i každý, kdo sýry jednou okusí. Už i staří Římané objevili sílu kozího mléka, tak proč se nevrátit a nevyužít toho i v 21. století znovu. (O zdravotních benefitech kozího mléka)

Kozí farma vznikla prvním dovozem stáda březích koz. Za začátku byla rodinka Šťastných koz bez kozla, ale to se brzy změnilo. Po létě jsme pořídili kozám kozlíka.

Hospodaříme na cca 5ha, které slouží jako pastva pro naše stádo Šťastný koz

Kromě koz potkáte na farmě také řadu dalších zvířat - králíky, slepice, morčata, kočky, prase, husy, kachny, ovce, berana a také psa, který dohlíží nejen na jejich bezpečí.

Kde o nás napsali smiley

http://www.jeseniky-rodina.cz/kozi-pribeh-se-syrem/

https://www.novinky.cz/vase-zpravy/moravskoslezsky-kraj/bruntal/5068-48006-stastne-kozy-z-uvalna-ziskaly-certifikat-jeseniky-originalni-produkt.html?source=FBS

 

Jaké plemena najdete na kozí farmě?

 

Zprvu u nás nebyly žádné čistokrevné kozy, v roce 2015 se tohle však změnilo. Nyní u nás převažují kozy křížené - máme plemenné kozly a to hnědého krátkostrstého linie Poldi, bílého krátkostrstého linie Bernd. 

Kozy jsou denně na pastvě, přikrmovány senem, jádrem či minerály. Pokud mají žízeň v parném létu nebo chtějí “spláchnout” oběd, mohou si dojít k napáječce s čerstvou vodou, která je jim přístupná. V zimě je jejich krmí seno.

 

 

Proč Šťastné kozy?

 

Protože šťastné jsou, však se podívejte na jejich fotky.

Další důvod je, protože se tak jmenujeme. Kozí farmu vedeme totiž my - rodina Šťastných.

Kontakt

Kozí farma Úvalno

Kristýna Šťastná

793 91 Úvalno č.p. 87

e-mail: kristyna@kozyuvalno.cz, web: www.kozyuvalno.cz

tel: +420 774 240 851 

IČ: 034 620 30, DIČ: CZ 82 510 348 80 

 

„V případě, že dojde mezi námi a spotřebitelem ke vzniku spotřebitelského sporu z kupní smlouvy nebo ze smlouvy o poskytování služeb, který se nepodaří vyřešit vzájemnou dohodou, může spotřebitel podat návrh na mimosoudní řešení takového sporu určenému subjektu mimosoudního řešení spotřebitelských sporů, kterým je

Česká obchodní inspekce
Ústřední inspektorát – oddělení ADR
Štěpánská 15
120 00 Praha 2

Email: adr@coi.cz
Web: adr.coi.cz

Formulář

Zadejte kontrolní součet čísel 8,6:
 
Rodinné Jeseníky JESENÍKY originální produkt® Svaz Firemních Zpracovatelů Svaz chovatelů ovcí a koz

Provozováno CMS / E-shop (c)2023 Czechproduct.cz s.r.o. | WebCare | Mapa webu | Cookies